Чи може транснаціональна компанія ефективно контролювати стан заборгованостей, маючи представництва по всьому світу?

20.07.2021 0 Comments
Молодший юрист Денис Грищенко та радник Роман Семенець під керівництвом комерційного директора «ТіСіЕм Груп Україна» Дмитра Говоруна за підтримки іноземних офісів «ТіСіЕм Груп Інтернешнл» допомагають забезпечувати ефективне управління заборгованостями транснаціональній компанії, яка надає послуги з оренди офісних приміщень, міні-офісів та незакріплених робочих місць у всьому світі.
Існує чимало відомих брендів, товари чи послуги яких легко продаються будь-де. Структура таких компаній передбачає наявність відділів, які оперують питаннями фінансового контролю. Однак через глобальність подібних компаній та специфіку кожного регіону зазвичай виникають проблеми контролю фінансових надходжень.

До «ТіСіЕм Груп Україна» звернувся український підрозділ впливового гравця на світовому ринку оренди офісних приміщень. Бізнес-центри цієї корпорації розміщені майже в усіх країнах. Перед клієнтом постала класична проблема: значна кількість заборгованостей виникала через невчасну оплату з боку орендарів, і тоді головний офіс автоматично вносив їх до бази боржників, обмежуючи можливість користуватися послугами компанії.
Після того, як юристи «ТіСіЕм Груп Україна» успішно реалізували низку проектів зі стягнення заборгованостей у позасудовому порядку для локального підрозділу клієнта, їх робота зацікавила головний офіс зазначеної корпорації. Клієнту було відомо, що альянс «ТіСіЕм Груп Інтернешнл» представлений більше ніж у 145 країнах світу, а успішно завершені проекти в Україні залишили найприємніше враження. Тому було ухвалено рішення про передачу всіх міжнародних проектів зі стягнення та реструктуризації заборгованостей до «ТіСіЕм Груп Інтернешнл». Так почалася глобальна співпраця транскордонного орендодавця та міжнародної групи юридичних компаній.

Було вирішено здійснювати координацію всієї роботи через «ТіСіЕм Груп Україна». Клієнт почав регулярно надавати нові проекти з різних куточків світу від Австралії до Канади. Через внутрішню IT-платформу вони передавалися на позасудове врегулювання офісам «ТіСіЕм Груп Інтернешнл» за принципом найближчого географічного розташування до компанії-боржника. Таким чином команда «ТіСіЕм Груп Україна» не лише продовжила працювати над українськими кейсами, а й почала забезпечувати співпрацю головного офісу замовника з локальними юристами у майже всіх країнах світу.

Найголовнішим завданням такої співпраці стало глобальне забезпечення ефективного стягнення заборгованостей для клієнта без судових процедур. Для цього було налагоджено механізм своєчасного надання проектів та скан-копій усіх необхідних документів від головного офісу клієнта, їх розподіл між локальними юристами, надання своєчасних звітів про здійснену роботу, а також сповіщення кредитора про можливі проблеми та шляхи їх вирішення.

Зазвичай у подібних проектах боржники заперечують наявність боргу й будь-яким чином намагаються уникнути його сплати. Зауважимо, що специфіка ведення подібних справ у різних куточках світу суттєво відрізняється. Наприклад, європейські боржники відрізняються відповідальним ставленням до виконання своїх зобов’язань, але водночас їх права захищені законодавством, що надає їм можливість відстрочувати оплати. А, скажімо, у країнах Африки низька правова культура негативно впливає на бажання боржників взагалі оплачувати свої рахунки. Протилежна ситуація в Китаї: підприємці намагаються сумлінно виконувати свої фінансові зобов’язання, та все одно складних ситуацій не уникнути.

Юристи «ТіСіЕм Груп Інтернешнл» завжди зацікавлені не лише повернути заборгованість, а й зберегти партнерські відносини між клієнтом та його партнером. Якщо боржник через скрутне фінансове становище не має змоги здійснити оплату всього боргу, юристи готують проект з реструктуризації заборгованості, погоджують його з клієнтом та контролюють подальші виплати.

Які переваги такої співпраці? У даному випадку головний офіс клієнта найняв лише одну компанію, яка представляє та відстоює його інтереси в будь-якій частині світу.

А накопичений роками досвід офісів «ТіСіЕм Груп Інтернешнл» дав змогу налагодити глобальний кредит-менеджмент більш ніж 2,5 тис. міжнародних проектів, знайти підхід до кожного іноземного боржника та допомогти кредитору ефективно повертати свої кошти, уникаючи судових процесів.
 
«Лише протягом останніх 6 місяців завдяки злагодженій координації команд «ТіСіЕм Груп Інтернешнл» по всьому світу корпорації вдалося повернути сотні тисяч доларів та зберегти ділові стосунки з багатьма своїми клієнтами»,

– підсумовує Дмитро Говорун.