«Будь-який стартап має бути корисним і повинен вирішувати проблему або створювати нові можливості»

14.10.2021 0 Comments

Сьогодні український ринок стартапів стрімко розвивається. Яка специфіка вітчизняних digital-стартапів? У чому секрет їхнього успіху? Які тренди намітилися у сфері digital-стартапів?

На ці та інші запитання відповів радник «ТіСіЕм Груп Україна» Тарас Копій.

-Ви заявили про відкриття ще однієї інформаційної платформи ADVOQ. Розкажіть, як виникла ідея стартапу?

— Ідеї про те, як зробити своє життя комфортнішим, цікавішим, зручнішим, а роботу продуктивнішою, з’являються в кожного чи не щодня. І ми не виняток: думка про те, що було б чудово мати сервіс, який зробить пошук адвоката простим, ефективним і зручним для будь-кого, зародилася давно. Зі свого боку, як юристи, прекрасно розуміємо, що й залучити нових клієнтів досить складно. Ми задумалися про те, як можна вирішити ці дві проблеми одночасно, і виступили в ролі ментора для унікального проекту ADVOQ.

— Що підштовхнуло Вас до створення проекту саме такого напряму? У чому особливості ADVOQ?

— Юридичний ринок у нашій країні стрімко розвивається, з’являється все більше висококласних фахівців, покращується якість сервісу і зростає конкуренція. Водночас ми бачимо, як впровадження нових технологій впливає на наше життя і змінює світ. Саме ці фактори стали поштовхом до створення ресурсу, який буде корисним як для користувачів, так і для адвокатів.

Напевно, багато хто чув історії про те, як колишній юрист став дизайнером, перейшов у ІТ-сферу чи зайнявся власним бізнесом… Що стосується нас, то ми любимо свою роботу й отримуємо від неї задоволення. Мабуть, ще й це спонукало нас розвиватися в напрямі, який безпосередньо пов’язаний з людьми нашої професії. Наша команда підтримала, взяла участь і зробила свій внесок у об’єднання цифрових технологій та юриспруденції. А у Вас є можливість оцінити результат.

Особливість ADVOQ у тому, що він створений для всього суспільства загалом. Проект корисний для адвокатів і тих, хто потребує захисту своїх інтересів. Усі його властивості та переваги можна перераховувати й обговорювати годинами. Дозвольте назвати лише декілька ключових…

1. Унікальність.
Сьогодні ADVOQ — це безпрецедентний ресурс не тільки в Україні, а й у всьому СНД. Він не має конкурентів як таких, є лише аналоги, що не відповідають вимогам користувачів.

2. Економія часу й коштів адвокатів.
Це означає, що адвокатам більше не треба робити колосальні інвестиції у створення власного сайту та підтримку його функціонування. Достатньо буде приділити трохи часу, надати детальну інформацію про себе в особистому кабінеті ADVOQ, і сторінка адвоката вже на сайті. Навіть більше, щоб привернути додаткову увагу, можна поділитися своїм особистим профілем із сайту в соціальних мережах.

3. Ефективне просування себе як фахівця.
Мова йде про те, що адвокати, надавши конкретну й вичерпну інформацію про себе (досвід, освіту, вартість послуг та їх специфіку, адресу офісу, контакти й ін.), розширюють свої можливості для залучення клієнтів.

4. Рейтингова система та здорова конкуренція.
Усі погодяться, що вибір юридичного захисника — вкрай складне завдання. А інформація з особистого кабінету створює додаткові критерії для оцінки того чи іншого кандидата. Люди, які скористалися послугами адвокатів, мають можливість оцінити якість роботи й залишити свої відгуки, зважаючи на які, складається рейтинг кожного адвоката, що також спрощує та полегшує пошук для клієнта. З іншого боку, така опція створює прозору і здорову конкуренцію серед самих адвокатів. А хто не хоче бути кращим за всіх, мати ідеальну репутацію й заслужену повагу?..

5. Доступність і безпечність співпраці.

Можливість вибору потрібного фахівця серед тисяч адвокатів — мабуть, одна з головних переваг ADVOQ. Будь-хто може отримати послуги професіонала за доступною ціною, знайти адвоката поруч зі своїм будинком або, навпаки, в іншому куточку країни, обрати правозахисника з солідним досвідом чи з найкращими відгуками. Звичайно ж, ця можливість ще й повинна допомогти людям уникнути співпраці з ненадійними адвокатами.Усі адвокати країни на одному сайті — зручно, правда? Сьогодні поява подібного проекту — лише питання часу. Радіємо, що можемо допомогти нашому суспільству першими.

— Що дасть користувачу новий продукт? Які переваги платформи та яким потребам вона відповідає?


— ADVOQ створений для всіх і кожного, а наші користувачі — це адвокати й люди, які потребують допомоги юристів.

Для адвокатів ресурс здебільшого є засобом залучення нових клієнтів. Як саме? Адвокат одноразово надає про себе необхідну інформацію (це 10-20 хвилин) і згодом регулярно використовує ресурс. Адже в ADVOQ можна публікувати свої статті, інтерв’ю, коментарі та відеозаписи, відповідати на запитання потенційних клієнтів і відстежувати активність колег/конкурентів. Мінімальні витрати часу в підсумку сприяють потоку нових клієнтів.

— Поділіться досвідом: яким параметрам повинен відповідати стартап, щоб якнайшвидше завоювати ринок?

— Напевно, ми самі ще маємо це з’ясувати. Наша команда лише почала працювати в цьому напрямі, удосконалюючись щодня. Ми не можемо дати точну відповідь на це запитання. З іншого боку, упевнено заявляємо, що в основу своєї роботи закладаємо фундаментальні принципи.

Ми глибоко переконані в тому, що будь-який стартап має бути корисним для громадськості, повинен вирішувати проблему або створювати нові можливості. Звичайно ж, він повинен бути кращим за будь-які інші аналоги, але і це не найважливіше. Ми віримо в те, що людям повинен подобатися той продукт, яким вони користуються.

Наша команда робить усе можливе, щоб ADVOQ відповідав вищевказаним вимогам стартапу. Ми не знаємо меж, продовжуємо розвиватися та намагаємося зробити ресурс неперевершеним.

– «NOTARIUM» є зручною платформою, яка надає користувачеві можливість обрати для себе саме того нотаріуса, який задовольнить усі його юридичні потреби. Якщо Ви користувалися Єдиним реєстром нотаріусів, то знаєте, що він не дає змоги отримати повний список усіх чинних нотаріусів в Україні. Особа зможе отримати адресу і робочий номер телефону нотаріуса, тільки якщо знатиме номер свідоцтва нотаріуса або його ім’я та прізвище.

Під час роботи над цим проектом ми спиралися на свої повсякденні професійні потреби як юристів. Ми також проаналізували щоденні потреби клієнтів і вирахували, як оптимізувати шалені витрати часу; що саме дозволить нам більше креативити, аніж дублювати дії за шаблонними схемами.

Проект пропонує якісно новий алгоритм пошуку нотаріусів та можливості вибору найкращих за відгуками чи ціною у конкретному місті, районі, на конкретній вулиці. «Зайшовши» на профайл нотаріуса, в один клік можна прокласти маршрут до нього або ж записатися на прийом у зручний для Вас обох час. Можна «подивитися» інших нотаріусів поруч. Можна «відсортувати» тих, хто працює у суботу, або тих, хто готовий будь-коли приїхати до Вашого офісу.

— З якими проблемами пов’язані процеси створення і запуску digital-проекту? До чого краще підготуватися заздалегідь? Що може стати каталізатором, а що, навпаки, призупинити роботу?

— Digital-проект — це дуже складно, але й неймовірно цікаво. Неможливо прогнозувати всі труднощі, пов’язані зі створенням проекту, поки не почнеш працювати над кожним етапом безпосередньо. Від моменту зародження ідеї про ADVOQ і до його першого запуску наша команда провела понад 500 нарад. За кілька місяців ми внесли не менше ніж 10 000 правок, кілька разів починали з самого початку і вкладали багато сил як ментори проекту.

З огляду на такий досвід ми можемо сказати, що найголовніше — це ніколи не зупинятися. Будь-які труднощі чи проблеми повинні сприйматися лише як виклик випробувати свої сили. Варто заздалегідь підготуватися до того, що доведеться вкласти у проект душу, звикнути до необхідності перевіряти кожну дрібницю і приділяти увагу деталям. Загалом, багато digital-проектів успішні саме завдяки винятковим деталям.

Що може стати каталізатором? Гостра необхідність у цьому продукті й була тим самим фактором, який сприяв створенню ADVOQ. Ми переконані, що нашому суспільству потрібен ресурс, який зробить можливим ефективний пошук захисника інтересів. Поза сумнівом, адвокатам потрібен майданчик для розвитку, залучення клієнтів і конкуренції.

— Розкажіть, як можна виділитися серед конкурентів і привернути увагу до свого проекту?

— Це досить просто, особливо якщо взяти за основу твердження «конкурентів не існує». Ми віримо, що така позиція допомагає створювати продукти та надавати послуги якісніше за інших. Ми упевнено йдемо до поставленої мети.

Наша команда переконана в тому, що ADVOQ буде максимально корисним і стане одним із рушіїв розвитку юридичного ринку країни. Задля цього ресурс було створено максимально простим, зручним і цікавим. Він виконує важливу соціальну роль — допомагає адвокатам і суспільству. Отож, чи доречною (у цьому контексті) буде розмова про конкурентів?!

— Яким ви бачите вектор розвитку digital-стартапів?

— Ми з Вами живемо в дивовижну епоху розвитку цифрових технологій. Розробляється штучний інтелект, який розв’язує колосальні завдання, люди вже давно їздять на електрокарах, а найцікавіше ще попереду. Ми вже не уявляємо повсякденне життя без використання додатків на своїх смартфонах. А що буде років за 10?!

Для нас очевидно, що digital-стартапи — це майбутнє, яке вже настало. Ще 5 років тому я був студентом юридичної академії і не міг навіть уявити, що стану ментором юридичного Інтернет-стартапу. На думку нашої команди, майбутнє юриспруденції за такими проектами, як ADVOQ та NOTARIUM.

Ми щиро віримо, що на нашу країну чекають дивовижні, хвилюючі зміни, безпосередньо пов’язані з розвитком цифрового світу.

— Чи є вітчизняні стартапи, які привернули Вашу увагу? Чому?

— NOTARIUM зараховується? Мабуть, я б назвав лише один саме digital-стартап, який дійсно важливий для мене. Так, їх набагато більше, і ми можемо довго говорити про досягнення наших співвітчизників у створенні додатків, гаджетів або розробок у сфері додаткової реальності. Я хотів би привернути увагу саме до того стартапу, який вже безпосередньо вплинув на моє життя.

Ви любите подорожувати? Я дуже! І, зрозуміло, стикаюся з необхідністю пошуку туру, зручного перельоту, готелю, апартаментів та ін. Досить давно вже існують такі динозаври, як «Booking» та «Expedia», які значно спрощують життя в цьому плані. Вочевидь, конкуренція з нимиможе знищити на початковому етапі будь-який digital-тревел-стартап.

З огляду на це, я був приємно здивований дізнавшись, що наші співвітчизники створили ресурс для подорожей – TripMyDream. Просто зайдіть на сайт, і Ви побачите, наскільки він крутий. Обираєте тип відпочинку, дату, вказуєте свій бюджет і отримуєте доступ до відмінних пропозицій для проведення відпустки. Я дійсно захоплююся цим проектом і навіть відчуваю гордість, коли раджу його своїм друзям із-за кордону.