Як швидко повернути заборгованість, якщо стягнення через суд майже неможливо?

24.12.2021 0 Comments

Старший юрист Денис Бортник та радник Богдан Іващук під керівництвом партнера «ТіСіЕм Груп Україна» Дмитра Голопапи успішно реалізували складний проект стосовно досудового стягнення заборгованості з іноземного резидента.

Один із найбільших дистриб’юторів фармакологічних засобів у СНД – компанія «Біотек» не виконала свої зобов’язання з оплати за поставлений із-за кордону товар. Ретельно проаналізувавши всі необхідні документи, інформаційний департамент «ТіСіЕм Груп Україна» підтвердив активність боржника і встановив, що фірма продовжує реалізацію товарів, отриманих із-за кордону.

Наступним кроком команди юристів було проведення наради й розробка стратегії повернення грошей боржником на рахунок постачальника, до того ж, одним траншем протягом місяця. Завдання ускладнювалося тим, що клієнт не мав оригіналів торгових документів. До захисту інтересів постачальника медичних препаратів також було залучено колег із китайського офісу «ТіСіЕм Груп Інтернешнл».

Після встановлення контакту з генеральним директором боржника та ефективних переговорів із його заступниками вдалося отримати підтвердження факту отримання товару та письмове визнання поставки й усієї суми боргу. Як з’ясувалося пізніше, причиною затримки розрахунку стали значні фінансові труднощі компанії, пов’язані з коливаннями курсу долара США.

Більше того, під час конструктивного діалогу з директором юристам вдалося отримати особисті контакти особи, яка за реєстраційними документами була власником компанії. Після кількох раундів телефонних переговорів юристам також вдалося домовитися про особисту зустріч із власником боржника.

Під час перемовин він вимагав максимальної відстрочки оплати, аргументуючи свою позицію відсутністю коштів. Та використовуючи інформацію про активну торговну діяльність компанії, переговірники все-таки переконали топ-менеджмент боржника піти на поступки. У підсумку кредитор запропонував надання знижки у розмірі 10% неплатнику, а останній, у свою чергу, зобов’язався погасити залишок боргу протягом 30 днів. Постачальником і генеральним директором «Біотек» було підписано офіційний меморандум із гарантіями обов’язкового повернення коштів у погоджений строк. До того ж, у меморандумі було зроблено застереження про скасування знижки у разі затримки хоча б однієї з запланованих оплат.

Однак, попри домовленість, боржник не виконав узяті на себе зобов’язання знову. Як виявилося, директор не зміг переконати власників компанії виділити на оплату боргу альтернативні кошти. Важливо зазначити, що інформація про реальних засновників стала новиною, оскільки кінцеві бенефіціари не були вказані у офіційних реєстрах юридичних осіб і жодного разу не згадувалися номінальним власником боржника.

Під час наради з юристами українського та китайського офісів «ТіСіЕм Груп Інтернешнл» щодо подальшої стратегії стягнення кредитор запропонував почати судове провадження. Але юристи, розуміючи всі реалії місцевої судової системи, знаючи про відсутність оригіналів первинних документів, усвідомлюючи тривалість виконання рішень, а також чудово вивчивши «слабкі сторони» неплатника, запропонували альтернативний спосіб вирішення спору.

Судовий департамент локального офісу підготував позовну заяву із зазначенням «відсотків», які вдвічі збільшували суму, що підлягає сплаті, за порушення договору поставки. До позову було додано звернення, у якому юристи запропонували засновникам або погашення боргу й збереження репутації компанії, або перехід до судового розгляду й стягнення збільшеної суми. За день після відправлення цих документів на адресу компанії «Біотек» юристи отримали дзвінок від фактичного власника. Як виявилося, засновники проаналізували наслідки й оцінили потенційні збитки. Крім того, вони були вкрай зацікавлені у продовженні співпраці з іноземним постачальником, для чого й розробили графік щомісячних платежів строком на два роки.

Проте це ніяк не задовольняло інтереси китайської сторони і ставило під загрозу успішність досудових перемовин. З метою виправлення ситуації юристи вмовили фундатора провести зустріч, залучивши правління неплатника для ефективного обговорення усіх деталей реструктуризації заборгованості.

Під час зустрічі юристи зробили все, щоб переконати власників у важливості скорочення плану для майбутнього продовження співпраці з постачальниками продукції з КНР. Спеціалісти «ТіСіЕм Груп Україна» застерегли, що виробник не лише відкине запропонований дворічний графік погашення, а й відправить скарги до китайських та європейських експортно-імпортних банків. Боржнику нагадали, що такі дії призведуть до повної втрати його кредитних рейтингів та неможливості отримувати будь-які товари з-за кордону в майбутньому. Вказані аргументи допомогли скоротити строк погашення до 4 місяців без надання будь-якої знижки.

Як результат, юристи склали, а сторони підписали угоду про реструктуризацію боргу. Важливо додати, що проведення транзакцій було заплановано не щомісяця, а щотижня протягом зазначеного періоду.

Надалі платіжна дисципліна компанії «Біотек» стала бездоганною, і всю суму заборгованості було повернено у погоджений строк. Важливо зазначити, що між сторонами вдалося зберегти дружні відносини з подальшою співпрацею.

 

«Реалізовуючи той чи інший проект, юристи «ТіСіЕм Груп Україна» надають найбільшого значення налагодженню ділових стосунків безпосередньо з особою, яка реально приймає рішення щодо погашення заборгованості, а основним завданням переговірників є досягнення домовленості про якнайкращі умови реструктуризації для своїх клієнтів»

 

– підсумовує Денис Бортник