Як юристам вдалося стягнути мільйон євро з іноземної компанії?!

24.12.2021 0 Comments

Радник Тарас Копій та юрист Максим Тхорівський під керівництвом партнера «ТіСіЕм Груп Україна» Артура Третьякова розв’язали історичний спір між одним із найбільших виробників насіння і провідною молочною компанією з Білорусі.

Компанія-кредитор поставила товар для ВАТ «Мілкавіта» на суму понад 1,5 млн євро ще в 2015 р., але оплата була проведена несвоєчасно. Впродовж майже 2-х років постачальник намагався самотужки дати цьому раду, але всі спроби знайти компроміс із контрагентом були безуспішними. Важливу роль у виникненні заборгованості зіграла економічна криза і, зокрема, девальвація національної валюти в Білорусі. До того ж, компанія-покупець опинилася у вкрай складному фінансовому становищі та була на межі банкрутства. Постачальник зрозумів, що єдиним правильним рішенням буде звернутися за допомогою до тих, хто розуміється на, здавалося б, безнадійних комерційних спорах – до юристів «ТіСіЕм Груп Україна».

Перед командою українського офісу «ТіСіЕм Груп Інтернешнл» завдання розв’язати багаторічний спір ставилося не вперше. Тому юристи взялися до роботи не зволікаючи: опрацювали торгові документи, з’ясували передумови виникнення спору, що затягнувся аж на 2 роки, проаналізували документальні підтвердження проведених раніше переговорів, ознайомилися з аргументами сторін. Далі вони ініціювали переговори з головою ВАТ «Мілкавіта», який, до речі, запропонувати хоча б якесь конструктивне рішення так і не зміг. Навіть більше, жодних намірів сприяти поліпшенню фінансового стану компанії він теж не мав. Відповідальні особи підприємства регулярно ігнорували дзвінки та електронні листи юристів. Голова, зі свого боку, лише жалівся на брак коштів. Стало зрозуміло, що дотримання боргових зобов’язань перед клієнтом та багатьма іншими постачальниками – не в переліку пріоритетних завдань білоруської компанії.

Впродовж місяця юристами було проведено кілька серій переговорів із вищим керівництвом підприємства. Однак досягти домовленостей не вдалося. Компанія виправдовувала свою безпорадність фінансовими труднощами, а керівництво категорично відмовлялося надавати юристам документи, які б засвідчували достовірність позиції боржника.

Найцікавіше з’ясувалося після додаткового розслідування й вивчення діяльності компанії-дебітора юристами «ТіСіЕм Груп Україна». Величезна кількість фактів свідчила про сумнівну ділову репутацію голови компанії. Отже, чи варто дивуватися, що трохи пізніше керівництво у повному складі звільнили, а генерального директора навіть звинуватили в розкраданні майна й коштів підприємства?!

Чи були якось причетні до того наші колеги – українські юристи, і яка доля колишнього голови ВАТ «Мілкавіта» – залишається таємницею. Точно відомо, що новий керівник прагнув розв’язати проблему. Проте його бажання аж ніяк не вплинуло на поліпшення фінансового стану компанії. Команда «ТіСіЕмГруп Україна» мусила якнайшвидше знайти спосіб повернути кошти постачальнику.

Тарас Копій та Максим Тхорівський упродовж тривалого часу проводили щоденні перемовини з кредитором і боржником для пошуку ефективного рішення. Завдяки бездоганним медіаторським навичкам, досвіду та чітко продуманій стратегії вони змогли переконати сторони в доцільності проведення реструктуризації боргу та його частковому дисконтуванні. Юристам вдалося задовольнити всі вимоги постачальника, даючи можливість компанії дебітора уникнути фінансового краху. Зрештою, вони склали графік платежів.

Звичайно ж, надалі юристи постійно контролювали внесення платежів. Але боржник не завжди виконував свої обов’язки вчасно. Очевидно, що графік платежів не гарантує повернення коштів кредитору згідно з наявними домовленостями. Однак, завдяки своєчасному реагуванню та постійному юридичному супроводу реструктуризації, згодом юристам вдалося повернути кошти постачальнику 6-ма транзакціями упродовж півроку.

«На прикладі цієї історії ми бачимо, що навіть багаторічна заборгованість підприємства, яке на межі банкрутства, може й має бути сплачена. Головне – ретельно проаналізувати всі можливі варіанти вирішення проблеми, залучитися підтримкою компетентних юристів-медіаторів і діяти. Як показує досвід, зовсім необов’язково йти до суду. Команда професійних юристів «ТіСіЕм ГрупУкраїна» завжди допоможе своїм клієнтам уникнути додаткових витрат, претендуючи на грошову винагороду лише у разі досягнення позитивного результату та повернення коштів кредитору. Немає труднощів, які могли б зупинити нашу команду на шляху до досягнення мети»

 

– підсумовує Тарас Копій