«Універсальний солдат»: ТОП-4 скіли для юриста

19.01.2022 0 Comments

Попри популярність юридичної професії та чисельність випускників-юристів і правників національних вишів, усі й досі вважають їх «універсальними солдатами». І спеціалізація насправді не дуже хвилює клієнтів чи знайомих. То якими ж навичками має володіти юрист у реаліях сьогодення?

Насправді, якби можна було повернутися у вже далекий 2016 рік і дати декілька порад собі самому, то вони були б такими:

По-перше. Опановуй свій тайм-менеджмент

Річ у тім, що темп студентського життя,  до якого звикаєш, доволі складно одразу резонувати значно швидшому робочому темпу юристів. Труднощі не оминають ані штатного юриста на підприємстві, ані досвідченого фахівця юридичної компанії. Ідеться, звичайно, про підготовку будь-яких документів із дедлайном на вчора для клієнта чи велику кількість завдань, що звалюються водночас. З досвіду знаю, як важливо вміти раціонально розподіляти робочий час, керувати ним, визначати пріоритетні завдання та вчасно відмовлятися від додаткових.

По-друге. Ми всі оратори, тому вмій грамотно й переконливо говорити

Звичайно, може здатися, навіщо вчитись ораторському мистецтву? Проте все-таки колись доведеться вести переговори, виступати, скажімо, на нараді директорів із доповіддю, парирувати опонентові. І тоді зрозумієш, що вміння красиво висловлювати думки, виступати й керувати своїми емоціями додає впевненості та є перевагою в переговорах. Звичайно, ця навичка «must have» для тих, хто прагне стати адвокатом і чия діяльність буде тісно пов’язана з діловою комунікацією.

По-третє. Не забувай про критичне мислення

Практика показує, що вміння робити висновки, керуючись саме фактами, враховуючи контекст ситуації, аналізуючи всі обставини чи то фабулу справи, ─ украй важливе. Сьогодні роботодавець високо цінує навички юриста працювати з інформацією, обробляти її. Практично всі проблеми, з якими звертаються до юристів, не стандартні й потребують індивідуального підходу. Критичне мислення –  ключ до пошуку неординарного й ефективного рішення.

Окрім того, слід згадати ще й про аналітичні здібності. Уміти аналізувати великі обсяги інформації ─ украй важливо для юриста. Ідеться про аналіз не тільки законодавства, але й торгових документів клієнта, судової практики в разі потреби тощо.

Поєднання цих двох компетентностей є перевагою в будь-якій ситуації й над опонентом зокрема.

По-четверте. Пам’ятай, будь-яка перешкода долається наполегливістю

Звичайно, як і тоді, так і зараз раджу бути в міру наполегливим і впевненим у своїх силах. Перешкоди і труднощі, критика і сумніви не привід опускати руки.

Усі помилки та неприємності – це досвід, який допомагає перевірити припущення або переконатися в ефективності своїх дій.

Завдяки досвіду ми ростемо, розвиваємося та рухаємося вперед до великих звершень, мрій і цілей!